Resan

PLATSEN

Resan går till Poulithra, som ligger på ostkusten av Peloponnesos i det vackra Arkadien, 7 km sydost om huvudorten Leonidio och 240 km sydväst om Aten (Bilvägen). Poulithra ligger i en naturskön miljö där bergen möter ett Medelhav med kristallklart vatten. Området har en grönskande natur med behagligt klimat året om. Här finner man ännu det äkta grekiska livet.

I närheten finns många vackra städer och småbyar, miltals med underbara stränder och fantastiska vyer. Och inte minst lämningar av all den historia som utspelats här. Arkadien ger dig ett möte med ett magiskt vackert Grekland.

HOTELLET

Första gången vi besökte Smyros Resort sa vi: Vilket vackert läge för ett hotell! Efter att ha besökt hotell världen över tycker vi att detta är ett mycket bra och prisvärt alternativ. Så idylliskt trivsamt och vackert beläget alldeles vid havet. En kvällsdrink vid poolen efter en dags aktivitet när skymningen sänker sig är en lisa för själen. Många säger att detta är den bästa tiden på dygnet här i Grekland.

Hotellet har fyra stjärnor och är helt nybyggt i den traditionella stilen med en arkitektur som har rötter i medeltiden. Alla rummen har balkong med en vidunderlig utsikt över havet, byn och de omgivande bergen.

MATEN

I priset ingår 7 frukostar på hotellet samt 6 luncher och 7 middagar som intas på olika restauranger, beroende på var vi befinner oss. Ofta äter vi på Myrtoon, som är en trevlig restaurang med mycket god medelhavsmat och traditionell grekisk mat, belägen alldeles vid stranden och på gångavstånd från hotellet. Här har vi också vår matlagningskurs.

VECKOSCHEMA

DagFörmiddagEftermiddag
1Transfer till hotellet, välkomstmiddag
209.00-12.30 Kurs mental träning på hotellet12.30-16.30 Lunch i Plaka och vandring i Leonidio
309.00-12.30 Kurs mental träning på vår terassUtfärd till Kosmas (lunch) & Mont Elona
409.30-11.30 Matlagning Myrtoon13.00-16.30 Kurs mental träning på hotellet
508.30-12.00 Vandring i bergen13.00-16.30 Kurs mental träning på hotellet
609.30-11.30 Matlagning Myrtoon13.00-16.30 Kurs mental träning på hotellet
709.00-16.30 Heldagsutflykt till Monemvasia
8Transfer till flygplatsen

AKTIVITETER

Kurs i Mindfulness

Kursen är uppdelad på fem tretimmarsavsnitt och beskrivs under Kursinnehåll.

Matlagning

Två förmiddagar lagar vi mat på restaurang Myrtoon. Den Grekiska medelhavsmaten är lätt, hälsosam och underbart god, med de bästa råvaror man kan tänka sig. Det är viktigt vad vi stoppar i oss. Vi skapar gemenskap genom matlagning och öppnar våra sinnen för lukt, smak och synintryck. För visst är det något visst med grekisk mat.

Vandring i bergen

Vi upplever trakten kring Leonidio till fots och njuter av naturen med en halvdags guidad vandring. Det finns ett stort antal ganska lätta vandringsleder att välja mellan, alla med fantastiska vyer. Vistelser i naturen är ett uråldrigt sätt att finna ro. Den uppmärksamhet vi i naturen riktar på moln, solnedgångar, vackra vyer, växter, lukter, fågelsång eller lövens prassel i vinden den tillåter samtidig reflektion över våra liv. Och som vi alla vet om är det aldrig fel att röra på kroppen medan sinnena får sin upplevelse.

Halvdagstur till Kosmas

Vi åker västerut in i en ravindal som går från Leonidio in i Parnonasbergen. Målet är den vackert belägna lilla bergsbyn Kosmas på över tusen meters höjd. Här äter vi lunch på en uteservering på stadens torg skuggade av väldiga plataner. På tillbakavägen stannar vi vid klostret Moni Panagias Elonis, som tycks klänga sig fast mitt i ett lodrätt bergstup. Den som vill kan tända ett ljus i klosterkyrkan för någon man vill minnas. Tänk på klädseln.

Heldagstur till Monemvasia

Monemvasia i sydöstra Peloponnesos är en imponerande befäst stad belägen på en egen brant ö. Namnet betyder ”en väg in”, vilket antyder att man ville skydda sig från angrepp från fastlandet. Denna Bysantiska klippstad kallas också för Greklands Gibraltar. Ön är förbunden med fastlandet med en befäst bro. En promenad på de stenbelagda gatorna i de smala gränderna är som att vandra i en dåtida dröm. Stenhusen, utsikten och växtlivet gör staden till den mest romantiska i Grekland. Vi går upp till den äldsta staden, som numera ligger i ruiner längst upp på klippan. Om tiden och orken tillåter kan vi välja en annan väg hemåt över de fantastiskt vackra kustbyarna Gerakas och Kyparissi.

EFTER RESAN

Efter resan, så har du möjlighet att komplettera med ytterligare rådgivning och kontakt med terapeut. För detta finns tjänsten Online-Terapeut. Gå gärna också in på min hemsida för min verksamhet som psykolog och psykoterapeut i Göteborg.