Grekisk olivskörd i november
Ett förråd av oliver
Lär dig mer om ”Du är vad du äter” med Arkadienresor. Kost – hjärna – tarm – psyke – kropp – mindfulness. Allt hänger ihop. Arkadienresor.se
Just nu håller vi på att plocka oliver från våra träd och levererar dem till kallpress. I första omgången blir det 92 kg (liter) som man säger här i Grekland. Det känns positivt att lägga upp ett förråd med den nyttiga oljan. Vi använder den dagligen i all matlagning. Människor som lever på Ikaria, en ö i Grekland blir nästan 10 år äldre än EU-snittet. En av förklaringarna kan vara olivoljan som har flera positiva hälsoeffekter och även tycks motverka depression. Länge har den kallpressade olivoljan pekats ut som en viktig orsak till Medelhavskostens hälsobringande inverkan. Men ingen har riktigt kunnat förklara varför. I dag vet vi att olivoljan innehåller flera ämnen med antioxidativ och antiinflammatorisk verkan, bland annat quercetin som även finns i blåbär och andra hälsosamma bär. Ett viktigt skäl till olivoljans positiva effekter är sannolikt förekomsten av ämnet oleocanthal, som fungerar på samma sätt som storsäljande värktabletter med ibuprofen.
Om du intar en halv deciliter kallpressad olivolja om dagen motsvarar det en tiondel av den rekommenderade dosen för inflammationshämmande värktabletter. Ett lågt dagligt men livslångt intag skulle alltså kunna vara en av hemligheterna – men långt ifrån den enda – bakom Medelhavskosten.
Gudrun Johansson
Latest posts by Gudrun Johansson (see all)
- Vad är ditt sinne eller medvetande fullt av? - 26 december, 2017
- Grekisk olivskörd i november - 10 november, 2017
- Arkadiendeltagare lagar hälsosam Medelhavsmat - 25 oktober, 2017