Hela Grekland plockar Carob, ”Det svarta guldet”.

Johannesbröd eller Carob.

Några hektiska veckor väntar för Greklands befolkning. Överallt, till vänster under ett träd eller till höger bakom ett träd, eller långt ner på terrasserna runt mitt hus ses hukande ryggar som plockar fallfrukt från det grekiska trädet Keration. De plockar det svarta guldet som läggs i vita säckar för att distribueras till fabriker. Pulvret från rostade och malda baljor, carob, används som ersättning för kakaopulver och dricks som choklad. Till skillnad från kakao är carob fri från koffein och teobromin.

Det svarta guldet har gett namn åt måttet carat som användes när man vägde guld och diamanter. Fröna är det viktigaste, de innehåller gummi som stabiliserar geléer, sylter och glass. Textil och pappersindustrin liksom farmaceutiska och kosmetiska företag använder sig av detta universalmedel. Men det är inte slut än, för gruvindustrin, vattenverk och oljeindustrin är andra företag som hittat nyttan. Det visar sig även att Johannes Döparen har gett sitt namn till trädet. Som blir 10 – 15 meter högt.

Se konceptet om livsstilsförändring i Grekland!

Arkadienresor.se

Gudrun Johansson

Gudrun Johansson

Tränare i Mindfulness at Arkadienresor
Jag finns för dig som tränare i Mindfulness genom Arkadienresor och på min mottagning i Göteborg. Vad som är viktigt för mig idag är att få klienterna att aktivt ta ansvar över sina egna liv, ställa adekvata frågor, få svar, ställa nya frågor så att en egen utveckling kan växa fram ur dialogen. Jag tror starkt på människans inneboende kreativitet, fantasi och initiativkraft.
Gudrun Johansson

Latest posts by Gudrun Johansson (see all)