Och vilka viner det finns i Grekland

En skattkista att upptäcka!

Glöm allt vad retsina heter! Vi på Arkadienresor måste slå ett slag, eller även flera, för den vinskatt som finns här i Grekland. Nu har man skördat vindruvorna och vi hoppas på ett nytt fint vinår.  I regionen Peloponnesos finns Monemvasia Winery i Laconia med fäste i byn Vellies som bildades 1997 av George Tsibidis. Med 300 hektar privata vingårdar och en mängd olika lokala sorter av druvor, växer det fram en ny generation välutbildade vinmakare som experimenterar fram nya vinsorter. Det är just under de senaste 30 åren som vinlandet Grekland återuppstått. Monemvasia Winery har fått flera utmärkelser vid olika vinmässor. De har viner som 300, vitt torrt vin med druvor Kidonitsa – Asyrtiko.  Laloudi 2014, med druvor Moschofilero. Vår speciella favorit, Kidonitsa 2014 med druvor kidonitsa, som är en gammal variant av det legendariska Malvasia vinet. Dessa är väldigt spännande och personliga viner.

En kartläggning av landets druvor har bara börjat och över 300 sorter är hittills identifierade. Malvasia finns i en mängd olika varianter och har fått sitt namn av den Grekiska hamnstaden Monemvasia.

En av Arkadienresor utfärder går till Monemvasia som ligger i sydöstra Peloponnesos och är en imponerande befäst stad belägen på en egen brant ö. Namnet betyder ”en väg in”, vilket antyder att man ville skydda sig från angrepp från fastlandet.

En promenad på de stenbelagda gatorna i de smala gränderna är som att vandra i en dåtida dröm. Stenhusen, utsikten och växtlivet gör staden till en av de mest romantiska i Grekland. Ett måste att besöka. Dessutom dubbelt upp med inslag av de inhemska viner som finns att köpa. Systembolaget är inget bra exempel på att gynna vinimport från Grekland. Det är allmänt känt att de föredrar andra vinländer. En skymf mot Grekland.

Arkadienresor står för livsstilsförändring. Hämta inspiration, motivation samt upplevelser hos oss. Ha det bra önskar Gudrun och Jan.

Arkadienresor.se

Gudrun Johansson

Tränare i Mindfulness at Arkadienresor
Jag finns för dig som tränare i Mindfulness genom Arkadienresor och på min mottagning i Göteborg. Vad som är viktigt för mig idag är att få klienterna att aktivt ta ansvar över sina egna liv, ställa adekvata frågor, få svar, ställa nya frågor så att en egen utveckling kan växa fram ur dialogen. Jag tror starkt på människans inneboende kreativitet, fantasi och initiativkraft.
Gudrun Johansson

Latest posts by Gudrun Johansson (see all)